top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
NAMAZ KILMAK
  İslâm’ın en önemli rüknü olan
namaz, günde beÅŸ ayrı zaman
diliminde olmak üzere kadın ve
erkek her müslüman için bir
görevdir. Esasen namaz ibadetinin
hiçbir amaç ve hikmeti olmasa
bile, diÄŸer ibadetlerde olduÄŸu gibi,
namaz ibadetini sırf inanılan dinin
bir gereÄŸi, yüce yaratıcının bir emri olduÄŸu için, hiç deÄŸilse bunun için yerine getirmelidir.
    Bir kere, namaz diye tercüme ettiÄŸimiz salât kelimesi, Arapça’da “dua etmek, övmek, tâzim etmek” gibi anlamlara gelmektedir. İlgili âyet ve hadislere göre namazın farz kılınmasındaki hikmetlerden biri de, namaz kılan kimsenin Cenâb-ı Allah’ın kudret ve kuvvetini, azabını, rahmetini, hayal ve hâfızasına nakÅŸederek nefsini tehzip etmesi ve bu suretle kendisini her türlü fenalıklardan, hatalardan, suçlardan alıkoymasıdır.
   Allah düÅŸüncesi ve kalbi Allah’a baÄŸlama, insanı her türlü fenalıktan alıkoyar. Namaz da Allah’ı sürekli hatırlamanın en büyük vesilesidir. Nitekim âyette “Beni hatırlamak/anmak için namaz kıl” (Tâhâ 20/14) buyurulmaktadır. Namaz emrini, Allah Teâlâ’nın yeryüzüne melek aracılığıyla göndermeyip Mi‘rac gecesi Hz. Peygamber’in huzuruna çıktığında ona tebliÄŸ etmesi de (Buhârî, “Salât”, 1; Müslim, “Îmân”, 263), bu ibadetin müslümanın dinî ve ruhanî hayatı açısından önem ve anlamını göstermektedir.
   Bu sebeple de dinî literatürde namaz ibadetinin bu yönünü, namazın kulun Allah’a ulaÅŸması, kavuÅŸması yolunda önemli bir araç olduÄŸunu anlatmak için
''Namaz müminin mi‘racıdır''denilmiÅŸ, ümmetin namazla ilgili ortak bilinç ve deÄŸerlendirmesi âdeta bu cümleyle özetlenmiÅŸtir.
           NAMAZ VAKİTKERİ
​
a)Sabah namazının vakti: Fecrin doğmasından
güneÅŸin doÄŸmasına kadarolan zamandır.
​
b)ÖÄŸlen namazını vakti: GüneÅŸin zevalinden
itibaren fey-i zevalden baÅŸka her ÅŸeyin gölgesi
kendinin iki misline ulaştığı zamana kadar
devam eder.
​
c) İkindi namazının vakti: İhtilafli olarak öÄŸlen
vaktinin çikması ile baÅŸlar batacağı ana kadar
devam eder.
​
d) AkÅŸam namazının vakti: GüneÅŸ batınca aksam namazının vakti girer ve ÅŸefak kayboluncaya kadar sürer.
​
e)Yatsı namazının vakti: akÅŸam namazının vaktinin bitimi ile baÅŸlar  ikinci fecrin doÄŸumuna kadar devam eder. Vitr namazı da yatsı namazı vaktinde kılınır. Ancak yatsı namazının önce kılınması emrolunmuÅŸtur.
​
                  Namaz Kılmanın  Müstehab OlduÄŸu Vakitler:
​
​
​
​
​
​
​
​
​
  • Sabah namazını güneÅŸ doÄŸmadan önce ortalığın iyice aydınlandığı zamanda kılınması müstehabdır.
 
  • ÖÄŸlen namazını, yazın havanın biraz serinlemesine kadar beklemek, kışında ilk vakitlerde kılmak müstehabdır.
​
  • İkindinin güneÅŸin deÄŸiÅŸmesine (gözleri kamaÅŸtırmaz duruma gelmesine) kadar geciktirilmesi, akÅŸam namazında da erken davranılması daha iyidir.
​
  • Yatsı namazını gecenin üçte birine kadar geciktirmek müstehabdır. fakat gecenin sonunda uyanacağına güvenmıyorsa, önceden kılınması gerekir.
​
  • Bulutlu sisli havalarda ;sabah, öÄŸle ve akÅŸam namazlarının geciktirilmesi, ikindi ve yatsının hemen kılınmaları müstehabdır.
​
      NAMAZLA İLGİLİ BİRKAÇ AYET
 
     “Onlar gaybe  inanırlar, namazı dosdoÄŸru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiÄŸimizden de Allah yolunda harcarlar.” (Bakara Sûresi 3)
​
     “Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” (Bakara Sûresi 43)
 
    “Åžüphesiz iman edip salih ameller iÅŸleyen, namazı dosdoÄŸru kılan ve zekâtı verenlerin mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır.” (Bakara Sûresi 277)
​
     Bir de, bize, “Namazı dosdoÄŸru kılın ve Allah’a karşı gelmekten sakının” diye emrolundu. O, huzurunda toplanacağınız Allah’tır.” (En’âm Sûresi 72)
​
​
     “İşte bu (Kur’an) da, bereket kaynağı, kendinden öncekileri (ilâhî kitapları) tasdik eden ve ÅŸehirler anasını (Mekke’yi) ve bütün çevresini (tüm insanlığı) uyarasın diye indirdiÄŸimiz bir kitaptır.  Ahirete iman edenler, ona da inanırlar. Onlar namazlarını vaktinde kılarlar.” (En’âm Sûresi 92)
    “Kitab’a sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoÄŸru kılanlara gelince, ÅŸüphesiz biz, iyiliÄŸe çalışan (erdemli) kimselerin mükâfatını zayi etmeyiz.” (A’râf Sûresi 170)
​
    “Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koÅŸanları artık bulduÄŸunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. EÄŸer tövbe ederler, namazı kılıp zekâtı da verirlerse, kendilerini serbest bırakın. Åžüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (Tevbe Sûresi 5)
 
    “(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öÄŸüt alanlar için bir öÄŸüttür.” (Hûd Sûresi 114)
NAMAZ ÇEŞİTLERİ
Namaz ÇeÅŸitleri: Namazlar baÅŸlıca üç çeÅŸittir:

1- Farz namazlar
2- Vacib namazlar
3- Nafile namazlar

1- Farz namazlar: Bunlar beÅŸ vakit namaz ile Cuma ve cenaze namazıdır. (Cenaze namazı farz-ı kifâyedir)

2- Vacib namazlar: Vitr namazı, bayram namazlarıdır. Kazaya kalan vitr namazını da, kaza etmek vacibdir.

3- Nâfile namazlar: Farz ve vaciplerden baÅŸka kılınan namazlara Nafile Namazlar denir. Bes vakit namazın sünnetleri, (Nâfile namazları, sünnet namazların dışında ayrı bir kategori olarak ele alan bilginler de bulunmaktadır) teravih namazı ve sevab kazanmak niyyeti ile kılınan teheccüd, tehıyyetül- mescid, israk, duha, evvabin, istihare, tesbîh namazları gibi namazlar, nâfile namazlardır.
  Hz. peygamber buyurdu ki:"Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde onlara namazı emredin. On yaÅŸlarına gelince (namaz kılmazlarsa) onları dövün. Ve yataklarda aralarını ayırın." 
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
bottom of page